Vändtia

Vändtia är ett enkelt spel som funkar i de flesta lägen. Det spelas med en vanlig kortlek, går snabbt och är enkelt att spela. Ofta hinner man spela flera omgångar vilket gör att man kan räkna poäng som en del av spelet.

Fakta om Vändtia
Antal spelare2-4 personer
ÅlderFrån ca 8 år
Speltid10-15 min
KortlekVanlig med 52 kort
Typ av spelBli av med kort

Regler i Vändtia

Vändtia går ut på att bli av med sina kort först och man turas om att lägga kort i en gemensam hög på bordet.

  • Man har hela tiden 3 kort på hand och när korthögen tar slut ska man även bli av med sina kort på bordet där man har 3 synliga och 3 okända kort.
  • Man måste följa ordning och lägga samma valör eller högre, annars får man plocka upp högen.
  • Som namnet på spelet antyder så kan en 10:a vända bort högen men man kan också sänka med en 2:a eller vända bort högen genom att lägga fyra kort i samma valör. Det är också tillåtet att lägga flera kort samtidigt om det är av samma valör.
  • Vänder man bort högen eller sänker får man lägga ett nytt kort, medan det annars går vidare direkt efter man lagt ett kort.
  • När högen med kort är slut och man inte har kort på hand spelar man sina öppna kort på bordet och sedan de nedåtvända.
  • Det är inte tillåtet att gå ut på 2, 10 eller Ess. Man får då plocka upp högen och fortsätta spela.

Hur man spelar Vändtia

Här är en mer detaljerad genomgång av hur man spelar Vändtia.

Dela ut och byta kort

Börja med att dela ut kort så att alla spelare får 3 nedåtvända kort, 3 uppåtvända kort och 3 kort på hand. Korten som blir kvar läggs i en hög med baksidan upp.

Innan själva spelet börjar så kan man byta och optimera sina kort på hand och öppna kort på bordet. Man får alltså plocka upp från bordet och lägga ned kort sin hand så att man får korten som man vill.

Har man flera kort av samma valör spelar de flesta med att man får kombinera dem (lägga ned fler än 1) och vissa spelar även med att man får lägga över kort på andras om det är samma valör.

Lägga kort

Den som har lägst kort på hand börjar att lägga ut ett kort. Nästa person ska sedan lägga samma valör eller högre. Färg spelar ingen roll och ess är högst.

Specialkort i Vändtia

Det finns ett antal specialkort i Vändtia som gör att man inte behöver lägga över utan istället sänker eller vänder bort högen:

  • 2:or: Sänker till valfritt kort som spelaren lägger ut efter.
  • 10:or: Vänder bort högen och spelaren får lägga ett nytt valfritt kort.
  • Fyra lika: Om man lägger 4 kort av samma sort (ex. 4 kungar) så vänder man bort högen och spelaren får lägga ett nytt valfritt kort. Man måste inte själv lägga alla 4 korten, utan kan lägga 1 på 3 kort som redan ligger i samma valör.

Om man inte kan lägga

Om man inte kan lägga samma eller högre valör, eller använda ett specialkort så har man två valmöjligheter: antingen plockar man upp högen direkt med alla kort eller så chansar man med ett kort från högen.

Om man inte kan lägga så kan man chansa och dra ett kort från högen och lägga upp för att se om det är lika högt eller högre än det liggande kortet. Misslyckas man så får man ta upp hela högen inklusive det extra kortet man drog.

Tar man upp högen får man lägga ut ett nytt kort innan nästa spelare ska lägga sitt kort.

Lämna en kommentar