Canasta

Canasta är ett kortspel som spelas med två till sex spelare, och målet är att samla poäng genom att bilda grupper av sju kort, som kallas ”canastas”.

Fakta om Canasta
Antal spelare2-6 spelare
ÅlderFrån ca 12 år
Speltid60 min
KortlekTvå vanliga kortlekar med jokrar
Typ av spelSamla kort

Regler i Canasta

Här är en översikt av de grundläggande reglerna i Canasta:

  • Kortlek: Canasta spelas med två vanliga kortlekar på 52 kort vardera, där jokrar också används. Det ger totalt 108 kort.
  • Mål: Målet med spelet är att samla så många poäng som möjligt genom att bilda canastas och få ner kort i din hand.
  • Utdelning: En spelare väljs som givare och delar ut 11 kort till varje spelare. De återstående korten placeras i en hög mitt på bordet.
  • Dragning: En spelare börjar spelet genom att dra ett kort från högen eller ta den översta kortet från avfarten.
  • Spel: Varje spelare försöker sedan att bilda en canasta genom att samla sju kort av samma valör. Poäng ges för varje canasta som spelaren lyckas bilda. Ett joker kort kan användas i varje canasta som ersätter alla kort.
  • Avstjälpning: Varje spelare måste kasta minst ett kort i varje drag. Om en spelare bildar en canasta, kan de också avslöja den och placera den på bordet. De kan då dra upp till 11 nya kort från högen.
  • Slut på spelet: Spelet fortsätter tills högen tar slut. När högen tar slut räknas poängen från de canastas som bildats av spelarna.
  • Poäng: Poängen räknas genom att addera värdet på korten som spelarna har i sin hand. Jokrar ger extra poäng. Den första spelaren att nå en viss poänggräns vinner spelet.

Hur du spelar Canasta

Börja med att dela ut 11 kort till varje spelare. Resten av korten placeras i en hög på bordet.

Spelare A börjar spelet genom att ta det översta kortet från högen. De har en 6 i sin hand och tar en 6 från högen för att bilda en canasta. De placerar canastan på bordet och drar tre nya kort från högen.

Spelare B tar sedan det översta kortet från högen och bildar en canasta av 3:or. De placerar canastan på bordet och drar tre nya kort från högen.

Spelet fortsätter på det här sättet tills högen tar slut. Spelarna räknar sedan poängen från de canastas som bildats och de kort som de har kvar i handen. Spelaren med högst poäng vinner spelet.

Det var en kort översikt av spelet Canasta. Det kan ta några omgångar för att bli bekväm med reglerna, men det är ett roligt spel att spela med vänner och familj.

Poängräkning i Canasta

I Canasta räknas poängen genom att lägga ihop värdena på de kort som spelarna har kvar i sina händer vid spelets slut samt poängen för de canastas som har lagts ner på bordet under spelets gång.

Här är en tabell som visar poängen för olika kort och kombinationer i Canasta:

Kort/kombinationPoängvärde
Jokrar50
Ess20
Kungar, Damen, Knektar, Tior10
Övriga kort5
Ren canasta (utan jokrar)500
Smutsig canasta (med jokrar)300
Röd tre100

När spelet är över, lägger spelarna ihop poängen för alla kort i sina händer och adderar sedan poängen för canastas som de har lagt ner på bordet. Om ett lag har lagt ner minst en canasta, lägger man också till en bonus på 100 poäng för det laget. Om ett lag lyckas lägga ner alla sina kort på bordet, får det laget en extra bonus på 100 poäng.

Det vinnande laget är det laget som har fått flest poäng när spelet är över.

Vanliga frågor i Canasta

Här är några vanliga frågor som kan uppstå under en omgång av Canasta:

Kan jag lägga ner flera canastas samtidigt?

Ja, du kan lägga ner flera canastas samtidigt så länge du har tillräckligt med kort för att göra det.

Kan jag lägga ner en canasta av jokrar?

Ja, du kan lägga ner en canasta av jokrar så länge den innehåller minst fyra jokrar och högst tre kort av samma valör.

Vad händer om jag har en joker i min hand när spelet slutar?

Om du har en joker i din hand när spelet slutar, dras det av från dina poäng, så det är bäst att försöka använda alla dina jokrar innan spelet är över.

Kan jag ta upp korten från en canasta som jag tidigare lagt ner?

Nej, när du har lagt ner en canasta får du inte ta upp korten igen, de måste stanna på bordet.

Vad händer om jag inte kan lägga ner några kort när det är min tur?

Om du inte kan lägga ner några kort när det är din tur, måste du kasta ett kort i slänghögen. Detta kallas för ”att gå ur spelet” och innebär att du inte kan dra fler kort från högen under den här omgången.

Hur räknar jag mina poäng i slutet av spelet?

För att räkna dina poäng, lägger du ihop värdet på alla kort som du har kvar i din hand. Jokrar ger extra poäng. Du lägger också till poängen för alla canastas som du har lagt ner på bordet.

Lämna en kommentar