Chicago

Chicago är ett kortspel som framförallt spelas i Sverige och är en typ av stickspel som kommer från poängpoker. För att vinna ska man samla poäng genom att antingen ha bästa pokerhanden eller vinna sista sticket. 

Som alltid när det kommer till kortspel så finns det ibland en hel del variationer i reglerna och Chicago är antagligen en av de vanligaste diskuterade spelen. Framförallt om man måste säga Chicago för att få vinna.

Fakta om Chicago
Spelare2-6 spelare
ÅlderFrån ca 8 år
Speltid30-60 min
KortlekVanlig med 52 kort
Typ av spelPoker med stick

Regler i Chicago

Grunden är att varje spelare börjar med fem kort var. Spelet är sedan indelat i två delar där man först byter kort och sedan spelar stick där man ska ta hem det sista sticket.

I den första delen av spelet så gör man tre bytesrundor där man får byta ut valfritt antal kort. Efter varje bytesrunda får spelaren med den bästa pokerhanden poäng efter poängtabellen längre ned. 

I den andra delen av spelet så spelar man 5 stick där det bara handlar om vem som tar det sista. Den spelaren får 5 poäng. 

Efter spelet summerar man poängen och spelar en ny omgång tills en spelare når 52 poäng totalt och tar hem hela spelet.

Hur man spelar Chicago

Börja med att blanda korten och dela ut 5 kort till varje spelare. Varje spelare plockar upp och får kolla på sina egna kort. Därefter är det 3 byten innan man spelar 5 stick.

Byten av kort och poäng för bästa hand

Varje spelare bestämmer nu vilka kort att behålla och vilka man vill byta. Man slänger så många kort man inte vill ha och får lika många nya kort från dealern.

Efter bytet av kort så ser man vem som har bäst pokerhand. Man visar inte korten utan den som har något poänggivande säger det och sedan får den som har bättre säga det. Man avslöjar inte exakt vilka kort man har utan säger bara vilken typ av hand man har (ex. triss utan att säga vilken valör).

Den som har bäst pokerhand får poäng efter hur bra handen är (se tabell längre ned). Ett par ger exempelvis 1 poäng medan en kåk ger 6 poäng.

Skulle två spelare ha samma typ av pokerhand så får den med högst valör poängen. Om man har exakt samma, ex. par av samma sort, så får båda spelarna poäng. Själva färgen spelar aldrig någon roll, så hjärter är inte bättre än spader exempelvis.

Totalt gör man tre byten i en omgång och får poäng efter varje. I den sista omgången delar man dock inte ut och kontrollerar poäng förrän efter man spelar stick.

Stickspel

Efter den tredje bytesrundan så är det dags att spela stick.

Det innebär att den som sitter till vänster om dealern börjar att lägga ut ett valfritt kort. Övriga spelare måste sedan följa färg och den som lägger högst kort i den färgen tar hem sticket och får lägga nästa.

Kan man inte lägga i samma färg så får man istället lägga ett valfritt kort i annan färg. Den räknas dock inte som högsta kort så man kan inte ta hem sticket.

I Chicago får man bara poäng för sista sticket så det är då det verkligen gäller att försöka ta hem det. Den som vinner sista sticket får 5 poäng och därefter så kontrollerar man bästa pokerhand för att också ge poäng för det.

Efter en avslutad omgång växlar man dealer till nästa spelare och börjar en ny omgång. Poängen läggs ihop med tidigare omgångar så man får en total ställning där först till 52 poäng vinner.

Säga Chicago

Att säga Chicago innebär att man innan stickspelet börjar bestämmer sig för att försöka ta alla stick och då säga “Chicago” högt till de övriga spelarna.

Klarar man det så får man 15 poäng, men misslyckas man (en annan spelare tar ett stick) så är det istället minus 15 poäng.

Om man misslyckas med en Chicago så avbryts spelet och inga poäng för bästa hand eller sista stick delas ut. 

För att man inte ska kunna chansa tidigt i spelet när man inte har några poäng så måste man ha minst 15 poäng för att få säga “Chicago”. 

Om två spelare säger Chicago är det den som säger det först som får försöka.

Poäng i Chicago

Det finns två sätt att få poäng på i Chicago. Antingen genom att få bästa hand eller vinna sista sticket. Att vinna sista sticket ger spelaren som tar det 5 poäng, medan bästa hand beror på vilken kombination av kort man har. 

Här kan du se de olika varianterna av kort man kan ha och motsvarande poäng i Chicago:

PokerhandExempelPoäng
Par 8♥-8♣1 poäng
Två par8♥-8♣,  6♦-6♠2 poäng
Triss8♥-8♣-8♦3 poäng
Stege4♣-5♦-6♣-7♥8♥4 poäng
Färg2♥4♥8♥10♥K♥5 poäng
Kåk8♥-8♣, 10♥-10♣-10♦6 poäng
Fyrtal8♥-8♣8♦-8♠7 poäng
Färgstege (Straight Flush)4567♥8♥8 poäng
Färgstege 10-Ess (Royal Straight Flush)10♥J♥Q♥K♥E♥52 poäng (direkt vinst)
Sista StickTa sista sticket5 poäng
ChicagoSäga Chicago och ta alla stick15 poäng

Vanliga varianter på regler

Det finns som sagt många olika regelvarianter på Chicago så det är bra att man bestämmer några grundläggande delar innan man börjar. Här är några av de vanligaste varianterna:

  • Måste säga Chicago för att vinna:
    För att få vinna måste man med denna regelvariant har försökt en Chicago under spelet. Vissa spelar till och med med att man måste lyckats, men oftast är det bara att man försökt (och då ev. fått minus 15 poäng).
  • Köpstopp:
    När en spelare kommer upp till 46 poäng eller mer (efter en färdigspelad omgång) så får spelaren inte längre byta kort för att förbättra sin hand.
  • Poäng varianter:
    Vissa varianter finns där man spelar med att en färgstege ger 11 poäng och att ett fyrtal innebär att man kan välja mellan 8 poäng eller att nolla samtliga eller enskilda motståndare. Vissa spelar även med att en färgstege ger en vinst direkt.

Vanliga frågor om Chicago

Här är några av de vanligaste frågorna som uppkommer när man spelar Chicago.

Måste man säga Chicago för att kunna vinna?

Detta är en vanlig regel som många spelar med, men det är väldigt olika och finns inget rätt. Bestäm innan ni börjar spela med andra ord.

Är hjärter bättre en de andra färgerna vid samma pokerhand?

Nej, det finns ingen färg som är bättre en någon annan när man tittar på bästa pokerhand. Vissa spelar med att hjärter slår övriga, men i vårt synsätt ska det inte spela någon roll.

Vem vinner om man har samma pokerhand?

Den med högst pokerhand vinner, så om två spelare har par vinner den med högst par. För att undvika att avslöja vad man har kan man först säga om man har klätt eller inte. Samma med en färg, den som har högst kort i sin färg tar då poängen.

Om man har exakt samma så kan man dela på poängen.

Vem börjar lägga första sticket?

Första spelaren till vänster om dealern börjar lägga första stick, om inte någon sagt Chicago. Då börjar den spelaren lägga.

Lämna en kommentar