Hjärter

Hjärter är ett av de mest populära kortspelen i Sverige och är både lätt och varierande att spela. Här blandas tur med skicklighet och det är upplagt för starka känslor när Spader Dam spelas ut.

Spelet är framförallt för 4 personer, men går att spela med både 3 eller 5 spelare om man tar bort kort från kortleken.

Fakta om Hjärter
Antal spelare4 spelare (3-5)
ÅlderFrån ca 8 år
Speltid45-60 min
KortlekVanlig med 52 kort
Typ av spelStick med poäng

Regler i Hjärter

Hjärter går ut på att spela stick och undvika att ta poäng.

  • Alla kort delas ut till kortspelarna.
  • Man byter därefter kort med varandra (3 kort till vänster i första omgången, sedan till höger, rakt över och i fjärde inget byte).
  • Klöver 2 börjar spela ut och övriga måste följa färg.
  • Kan man inte följa färg så får man lägga ett valfritt kort från sin hand (även kallat ”saka”), förutom i första omgången då man inte får lägga poängkort.
  • Den som vinner ett stick inleder nästa med valfritt kort. Hjärter får dock inte spelas förrän någon sakat den i ett stick, medan Spader Dam får spelas närsomhelst förutom i första sticket.
  • Man ska undvika att få poäng, vilket innebär att man inte ska ta stick med Spader Dam (13 poäng) eller Hjärter (1 poäng).
  • Tar någon alla poängkort så får istället alla motståndare 26 poäng.
  • När någon kommer upp i 100 poäng är spelet slut och den med minst poäng vinner.

Hur man spelar Hjärter

Hjärter är i korthet att dela ut alla kort och sedan spela stick där man ska undvika att ta stick med poängkort i form av Spader Dam eller Hjärter. Du ska alltså försöka att undvika att ta poäng och istället se till att motståndarna åker på det.

Efter en omgång summerar man poängen och sedan spelar man en ny runda. När någon når en bestämd totalpoäng (ex. 100 poäng) är spelet slut och den som har minst poäng vinner.

Dela ut och skicka kort

Börja med att dela ut alla kort. Är ni 4 spelare så går det jämnt upp med 13 kort vardera, medan om ni är 3 spelare får ni plocka bort ett kort eller om ni är 5 spelare plocka bort två kort.

byten i hjärter kortspel

När du har fått dina kort är det smidigt att sortera dem i färg och ordning så man lätt får koll.

I varje omgång byter man sedan kort på olika sätt genom att man väljer 3 kort som man skickar vidare. I första omgången skickar man till vänster, i den andra omgången till höger, i den tredje rakt över och i den fjärde omgången gör man inget byte.

Klöver 2 börjar spela stick

Efter att ha delat ut kort och byt med motspelare så är det dags att spela stick. Spelaren med Klöver 2 börjar lägga ut det kortet och övriga måste sedan följa färg.

Den som tar hem sticket plockar upp korten och lägger nedåtvända vid sin plats, och inleder sedan nästa stick med att spela ut ett valfritt kort från handen.

Spela ut Hjärter och Spader Dam

Hjärter och spader dam är poängkort och får inte spelas under det första sticket.

Efter första sticket är det fritt fram att spela Spader Dam. Antingen genom att saka när man inte kan följa färg eller om man blir tvingad eftersom man inte har några alternativ. Man måste inte lägga den bara för att man har möjlighet.

Hjärter får först spelas när någon har sakat ett hjärterkort. Du kan alltså inte spela ut ett Hjärter som inledande kort förrän någon tagit ett poäng tidigare, eller om du inte har något annat att spela.

Räkna poäng

Efter man spelat alla stick så man inte har några kort kvar är det dags att räkna poäng. Varje hjärter ger 1 poäng och Spader Dam ger 13 poäng, så totalt 26 poäng ska delas ut.

poängkort i hjärter

Om någon lyckas ta alla poängkort (alla Hjärter och Spader Dam) så gäller dock att alla motståndare istället får 26 poäng vardera. Man får inte upplysa någon medspelare om man misstänker att någon försöker sig på att ta alla poängkort eftersom det gör det lätt att motarbeta.

Lämna en kommentar