UNO

UNO är ett av de klassiska och mest populära kortspelen som inte spelas med en vanligt kortlek. Spelet går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt och bjuder på underhållande spel med plötsliga vändningar. En favorit för många barn och semesterresor.

Fakta om UNO
Antal spelare2-10 spelare
ÅlderFrån ca 6 år
Speltid20-30 min
KortlekUNO kortlek (112 kort)
Typ av spelBli av med kort

Regler i UNO

Varje spelare får 7 kort.

En spelare kan vid sin tur välja mellan att spela ett kort som matchar färg, nummer eller är ett specialkort.

Kan en spelare vid sin tur inte lägga ett kort från sin hand så måste ett kort dras från höger.

När en spelare bara har ett kort kvar på handen så måste man säga ”UNO!”. Glömmer man att säga UNO så får man ta upp två kort.

Hur man spelar UNO

Dela ut kort

Dela ut 7 kort till varje spelare. Resten av korten läggs i en dra hög på bordet med baksidan upp.

Inleda spelet

Dra det översta korten från högen och lägg upp. Spelaren till vänster om givaren börjar lägga kort på det upplagda kortet.

Skulle det vara ett specialkort som läggs upp spelar ni enligt de regler som gäller för specialkort.

Lägga kort eller dra från högen

Kort som kan läggas ska antingen matcha färgen eller siffran på det liggande kortet eller vara ett specialkort. Kan man inte lägga får man dra ett kort, och om du kan spela det får du göra det direkt. Därefter är det nästa spelares tur i ordningen.

Använda specialkort

Lägger man ett specialkort har det olika innebörd, och ligger ett specialkort kan det påverka vad som kan läggas och vems tur det är.

  • Hoppa över: Nästa spelare i ordningen hoppas över (om ni bara är två spelare är det alltså din tur igen). Kan bara spelas på samma färg som kortets färg.
  • Välj färg: Spelare som lägger kortet får välja valfri färg som ligger. Kan läggas närsomhelst oavsett liggande kort.
  • Vänd håll: Byter riktning på ordningen. Spelaren som la innan blir alltså näst på tur och sedan fortsätter det i den nya riktningen. Kan bara spelas på samma färg som kortets färg.
  • Välj färg & dra fyra: Spelaren som lägger kortet får välja färg, nästa spelare måste ta upp 4 kort och stå över sin tur. Kan läggas oavsett liggande kort.
  • Dra två: Nästa spelare i ordningen får ta upp två kort från högen.

Säga UNO vid ett kort kvar

När någon har ett kort kvar måste den spelaren säga ”UNO!” innan nästa spelare lägger sitt kort. Annars får spelaren ta upp två kort.

Den spelare som blir av med alla kort först vinner. Vill man spela över flera omgångar så kan man även räkna poäng på de som har kort kvar på hand enligt ett poängssystem.

Lämna en kommentar