Skip-Bo regler

Skip-Bo är ett enkelt kortspel där man ska bli av med sina kort först. Det spelas med en specialkortlek som består av 162 kort och funkar för mellan 2 till 6 spelare och från runt 7 års ålder.

Fakta om Skip-Bo
Spelare2-6 spelare
ÅlderFrån ca 7 år
Speltid20-40 min
KortlekSkip-Bo
Typ av spelBli av med kort

Regler i Skip-Bo

Skip-Bo går ut på att bli av med alla sina kort först.

Varje spelare får en grundhög med kort som de ska bli av med. Det är bara det översta kortet som är synligt.

Vid en spelares tur så tar man upp så att man har 5 kort på hand. Korten på hand kan läggas i mitten i de så kallade bygghögarna för att möjliggöra att lägga in det översta kortet från grundhögen. Det får max finnas 4 bygghögar.

En bygghög går i tur och ordning från 1 till 12 då den vänds bort så en ny kan påbörjas. Ett Skip-Bo kort kan användas för som joker och ersätta ett valfritt kort.

När man lägger in ett kort från grundhögen så vänder man upp nästa, och blir man av med alla 5 kort på hand under en tur så tar man upp 5 nya.

När man är klar med sin omgång lägger man ned ett kort i en av sina slänghögar framför sig och tar upp kort så man har 5 kort på hand inför nästa omgång. Slänghögarnas översta kort kan också användas under en omgång på samma sätt som ett kort på hand.

Den som först lyckas bli av med hela sin grundhög vinner spelet.

Kortleken i Skip-Bo

Skip-Bo spelas med en speciell kortlek som består av 162 olika kort. 144 av korten är numrerade mellan 1 och 12, så det finns alltså 12 stycken av varje kort. Övriga 18 kort står det Skip-Bo på och fungerar som jokrar i spelet.

Hur man spelar Skipbo

Här kan du läsa mer detaljerat kring hur spelet går till med exempel.

Dela ut kort och inleda spelet

Börja med att dela ut kort till alla spelare. Är ni 2 till 4 spelare så ska varje spelare ha 30 stycken kort, och är ni 5 eller 6 spelare så ska man få 20 kort vardera som läggs på hög.

Korten som blir kvar lägger ni i en hög med baksidan upp mitt på spelplanen.

Spelaren till vänster om dealern börjar spelet med att plocka upp 5 kort vrån draghögen och ta upp korten på hand så de bara är synliga för den spelaren. När man på olika sätt blivit av med alla 5 korten på hand under sin tur får man ta upp 5 nya kort.

Bli av med kort och bygghögar

För att bli av med kort så ska man lägga in dem i bygghögarna i mitten av spelplanen. För att skapa en bygghög måste man lägga ett kort med etta eller ett Skip-Bo kort. Det får max finnas 4 bygghögar i spel samtidigt.

När man lägger en 12:a eller ett Skip-Bo kort på en 11:a så är bygghögen komplett och läggs bort. Korten blandas då in i draghögen igen.

När det är ens tur att lägga så får man lägga så många kort man kan under sin tur. Man kan också välja att avstå från att lägga även om man kan för att spara kort till senare eller blockera motståndaren.

Avsluta sin tur och slänghögar

När man är klar med att lägga ned kort så avslutar man sin tur med att lägga ned ett kort i en slänghög och ta upp så man återigen har 5 kort på hand inför nästa omgång.

Slänghögarna har ingen direkt funktion, men kan användas för att snabbt kunna bygga igenom en bygghög. Det är därför strategiskt viktigt att lägga ned kort i slänghögarna i en ordning så att man kan spela ut dem till bygghögarna när det behövs.

Den spelare som först lyckas med att bli av med hela sin grundhög genom att få in dem i bygghögarna vinner spelet.

Lämna en kommentar