Gin Rummy regler

Gin rummy, eller bara gin, är ett kortspel för två spelare som är en variant av grundspelet Rummy. Det spelas både i sociala sammanhang såväl som inom casino och om pengar, och är ett av världens mest spelade kortspel för två personer.

Fakta om Gin Rummy
Spelare2 spelare
ÅlderFrån ca 10 år
Speltid15-20 min
KortlekVanlig (52 kort)
Typ av spelRummy

Regler i Gin Rummy

Gin rummy går ut på att man ska samla poäng och den som först kommer till en bestämd total vinner (vanligtvis 100 poäng).

Det grundläggande i spelet är att förbättra sin hand genom att samla kort i samma färg eller valör. Så exempelvis att man försöker få tre kort eller fler i samma färg (2♥4♥8♥) eller av samma valör (8♥-8♣-8♦).

Hur man spelar Gin Rummy

Börja med att utse en dealer som börjar med att dela ut 10 kort till varje spelare. Korten som blir kvar läggs i en hög med översta kortet uppvänt.

I den första rundan av en omgång så kan man välja mellan två alternativ av att antingen ta upp ett kort från högen eller passa. Om man välja att ta ett kort så måste man också lägga ned ett annat kort till högen.

Knacka

REGLERNA ÄR INTE HELT FÄRDIGA ÄN TYVÄRR, ÅTERKOM VID ETT SENARE TILLFÄLLE 🙂

Poäng i Gin Rummy

Poängen i Gin Rummy

Variationer på Gin Rummy

Det finns flera olika variationer på Gin rummy för att anpassa till olika contexter och spelare. Här är några av de vanligaste:

Straight gin

I Straight gin så spelar man till en spelare får gin. Knackning är inte tillåtet i denna variant, medan poäng och reglerna i övrigt är desamma som i vanlig Gin rummy.

Mahjong gin

Precis som i varianten Straight gin så får man i Mahjong gin inte knacka.

Oklahoma gin

Det första kortet bestämmer hur många gånger man maximalt får knacka. Om det är spader så dubblas antalet. Så om det första kortet är en 8 så kan du knacka och gå ut med bara 8 eller färre poäng på hand, och om det är ett spader så är det det dubbla.

Du får också i Oklahoma Gin knacka oavsett kort i slänghögen, så länge du lägger fram ett par eller färg.

Hollywood gin

Hollywood gin är en variant där poängräkningen är annorlunda mot vanlig Gin Rummy, men inte reglerna för hur man spelar. I Hollywood gin så håller man poängställningen i tre olika kolumner.

En spelares första vinst skrivs in i första kolumnen, den andra i första och andra kolumnen samt den tredje i alla tre kolumnerna. När man spelat klart alla tre kolumner så lägger man samman poängen till en total slutställning.

Singelmatch

När man spelar singelmatch så spelar man omgångar tills en spelare får 100 poäng eller mer. Den spelaren vinner också spelet.

Lämna en kommentar